مرتضی آقا تهرانی دبیرکل جبهه پایداری در گفتوگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری خانه ملت، به بیان دیدگاههای خود درباره آرایش سیاسی انتخابات ریاست جمهوری پرداخت که مشروح آن به شرح زیر است:
آیا فکر می کردید که معادلات انتخاباتی به این صورت پیش رود؟
خیر، تصورنمی کردم معادلات انتخاباتی بدین صورت پیش رود. درباره آقای لنکرانی فکر می کردم که مشکلی پیش نمی آید اما وی انصراف داد.
انصراف آقای دکتر لنکرانی با اطلاع شما بود؟
بعد از طرح بحث انصراف، قرار بود که این تصمیم را با آیت الله مصباح مطرح کند، گویا حاج آقا نیز گفته بود صبر کند، نظر ما همین بود. اما وی گفت نه انصراف میدهم. در این موارد گاهی در خواست مشورت می کنند و فرد نیز موظف به دادن مشورت است، اما بعد به جایی میرسد که خود وی باید وظیفه اش را تشخیص دهد.
آیا لنکرانی پس از شنیدن خبر رد صلاحیت خود تصمیم به انصراف گرفت؟
این سوال را از خودش بپرسید.
مشورت شما به وی چه بود؟
تشخیص وظیفه بر عهده خود افراد است کسی نمیتواند زور بگوید چون ما بر روی آقای لنکرانی خیلی کار کرده بودیم . حدود ۶-۷ ماه قبل وی آمادگی انجام این کار را پیدا کرده بود و در صورت کناره گیری وی فردی برای جایگزینی وجود نداشت. کسی هم مطرح نبود.
یعنی از قبل با آقای جلیلی رایزنی نکرده بودید که وی نیز حضور یابد؟
قبلا با آقای جلیلی صحبت کرده بودیم و وی گفته بود که به جمع بندی نرسیده است، با توجه به اینکه لنکرانی نیز اصلح بود و دلیلی برای کنار رفتن وی وجود نداشت.
اما آقای لنکرانی زمان انتخابات مجلس عنوان کرده بود که توان و صلاحیت نمایندگی را ندارد اما چرا ناگهانی صلاحیت نامزدی ریاست جمهوری را در خود دید؟
برخی تصور می کنند که مجلس و دولت یکی است اما دو نوع کار متفاوت است. یک فرد ممکن است در کار اجرایی و یکی دیگر در کار تقنین قوی باشد و یکی هم ممکن است در هیچ کدام قوت نداشته باشد و یا هر دو توانایی را داشته باشد. این دو حیطه با یکدیگر متفاوت است، مجلس برنامه می نویسد و دولت عمل می کند.
از نظر شما توانایی آقای لنکرانی در کدام زمینه بود . مجلس یا دولت ؟
دوستان در مورد مجلس با وی صحبت کرده بودند. من نیز با وی صحبت کردم میگفت که نمیتواند و عذر دارد، ما نیز فشاری نیاوردیم.
از نظر شما انتخابات ریاست جمهوری چند مرحله ای میشود؟
انشاالله که یک مرحلهای شود و خرج دولت و نظام کمتر، آراء بالاتر و حضور مردم را جدی میبینم. فرقی نمی کند که به چه کسی می خواهیم رای دهیم مهم این است که حضورمان در انتخابات جدی باشد، یعنی شور انتخاباتی باید داشته باشیم زیرا دشمن به این حضور نگاه میکند. دشمن بیشتر به آراء مردم و حضور آنان نگاه میکند.
درصورت یک مرحله ای شدن چه کسی شانس بیشتری برای انتخاب شدن دارد؟
به نظرم آقای جلیلی موفق میشود.
به نظر شما اصولگرایان باید دربحث انتخابات به وحدت برسند و یک کاندیدای واحد معرفی کنند؟
خوب است آنهایی که رای مشترک دارند کنار بکشند، وقتی رای ها نزدیک باشد باید به یک وحدت جدی برسند. تا اصولگرایان یک نفر را با رای خوب معرفی و پشتیبانی کنند.
اصلاح طلبان در این انتخابات شانسی دارند؟
آنها هم رای دارند اما رئیس جمهور شدنشان به اکثریت آرا باز میگردد.
فکر میکنید آقای روحانی و عارف به اجماع میرسند؟
نمیدانم باید از خودشان پرسید.
رایشان نسبت به اصولگرایان به چه صورت است؟
رای آنها کمتر از اصولگرایان است. البته ما اصولگرایان باید بهتر از این کار کنیم.
منظورتان چیست؟
یعنی در عمل اصول گرایی خود را نشان دهیم. نه اینکه تلاش کنیم از هر راهی برای خود رای درست کنیم، این کار درستی نیست؛ نه نظام ، نه خداوند و نه مردم می پسندند . اصل این است که برای انتخابات باید حضور جدی داشته باشیم اصولگرایان اگر در عمل خود را خوب نشان دهند، رای آنها اول است. اگر رای کمتر آوردند دلیل این است که در عمل خوب کار نکردند.
محمد غرضی در بین مردم نامزد مستقل و نا شناختهای است. فکر میکنید حضور وی در انتخابات چقدر میتواند موثر باشد. آیا در این عرصه شانسی دارد؟
دیدم در برنامه ای می گفت من ستادی نداشته و ۵۵ میلیون رای دارم . من غرضی را میشناسم. وی هم محله ای من در اصفهان بود. در زمان بچگی من، وی مرد انقلابی بود. آدم خوبی است اما نمیدانم واقعا چقدر رای دارد. شناخت مردم مهم است که بشناسند و باور داشته باشند.
بین همه افراد سر شناس و فعال سیاسی که تایید صلاحیت نشدند آقای غرضی تایید شد. نظر شما چیست؟
این مساله دیگر به مصلحت اندیشی شورای نگهبان مربوط است و ما هم نباید با تصمیمات آنها مخالفت کنیم.
چرا پیش بینی های تشکل ها و احزا بهای سیاسی در روند انتخابات محقق نشد. برای مثال جبهه پایداری، جبهه پیروان خط امام و رهبری و جمعیت ایثارگران نامزد معرفی کردند که موفقیت آمیز نبود، مشکل از کجا است؟
به این مساله فکر نکردم. البته برای جبهه پایداری جلسات خود انتقادی برگزار خواهیم کرد.
الان آقای جلیلی نامزد پایداری است. آیا پایداری برنامه لنکرانی را به جلیلی میدهد؟
اگر آقا جلیلی بخواهد؛ البته اعلام آمادگی نیز کرده است.
جلسه ای هم با وی داشتید ؟
دوستان جلساتی داشتند.
برنامه های خود را با شما مطرح کرده است؟
دوستان برنامه ها وی را میبینند و برنامه های جبهه پایداری را به وی میدهند. در نهایت وی باید برنامه ها دیده و بهترین را انتخاب کند.
گفته می شود که سعید جلیلی گزینه اصلی دولت است، بنابراین انتخاب وی توسط جبهه پایداری به حمایت مستقیم و غیر مستقیم شما از دولت باز میگردد؟
دولت که گناهکار نیست آن هم میتواند در انتخابات نظر دهد یا این کار را انجام ندهد، مهم این است ارتباطی با فتنه و اهل انحراف ایجاد نشود و من یقین دارم که در موردآقای جلیلی چنین مساله ای پیش نخواهد آمد.
آینده احمدی نژاد را چطور پیش بینی میکنید؟
نمیدانم . انشاا... آینده وی خوب است.
فکر میکنید که احمدینژاد بخاطر ردصلاحیت اسفندیار رحیم مشایی واکنش نشان دهد؟
نه چنین اتفاقی نمیافتد. نه مصلحت خود و نه مصلحت نظام است که چنین کاری انجام دهد.